pondelok 16. júna 2014

Gaštanový cheese cake by GabiFroggy

Ahojte maškrtníci,

pár týždňov dozadu som bola v jednej super retro kaviarni, kde si môžete dať naozaj neobyčajné dobroty, či už v podobe nápojov (alko aj nealko) alebo rôznych sladkých mlsiek a slaných mňamiek. Samozrejme, objednala som si gaštanový cheese cake. Nič lepšie som v živote ešte nejedla a tak som sa rozhodla, že skúsim spraviť podobný aj ja, doma. A musím povedať, že sa mi ozaj podaril.
Vyskúšajte aj vy, pridávam recept. Je to vééééľmi jednoduchý, rýchly a úplne že magnifikantný koláčik.



200 g sušienok (bebe, alebo iné - ja som dala kakaové aj vanilkové) rozdrvíme, či rozmixujeme na taký jemný prášok. Aby rozdrvené sušienky pripomínali strúhanku (pozri obrázok nižšie).




(rozmixované sušienky)

Roztopíme si 100 g masla. Nič sa nestane, ak si roztopíte aj viac, napr. 110 g. Potom másielko vylejete na sušienkový prášok a dobre premiešate. Vznikne taká polosypká hmota, ktorú vysypete na formu, vystlanú papierom na pečenie, s priemerom cca 25 cm a utlapkáte. Ak chcete, môžete predpiecť cca 8 min pri 175 °C, ale nie je to potrebné.


Vo väčšej miske zatiaľ zmiešate 250 g mascarpone, 250 g jemného (hladkého) tvarohu a 200 g smotany (1 kelímok).





 Potom pridáte 250 g gaštanového pyré a premixujete.
Do tejto hmoty primixujete 200 g - 250 g práškového cukru a 1 ks - 2 ks vanilínového cukru. Vanilínový cukor môžete nahradiť aj vanilkovou esenciou, teda arómou. Ak máte rozmixované, pridáte 3 celé surové vajcia, premixujete. Plnka bude riedka. Odporúčam do nej nasypať ešte 2 polievkové lyžice hladkej múky, aj špeciálky. Prípadne to skúste bez múky a dajte potom vedieť, ako sa vám podarilo cake upiecť. 

Plnku opatrne vylejete na pripravenú formu a pečiete približne 45 min pri 175 °C (čas a teplotu prispôsobte vašej rúre). Aby sa vám koláčik z vrchu nepopraskal, skúste dať do rúry aj hrnček alebo zapekaciu misku s vodou).
Koláčik vyberte z rúry, nechajte vychladnúť a opatrne vytiahnite z formy. Ja používam klasickú, pozostávajúcu z dvoch dielov =))). Budete potrebovať ešte Salko. Ja som cake potrela už origoš karamelovým, čiže som sa elegantne vyhla zdĺhavému trojhodinovému vareniu konzervičky =D. Môžete si zo zlatého klasu uvariť aj hustý puding a zmiešať s týmto salkom, pomer si určite, na základe vašej chuti. Uložte do chladničky minimálne na 2,5 hodiny.
A toto je výsledok na tanieri.












Prehľadnejší recept na formu s priemerom 25 cm:

Korpus
200 g sušieonk
100 g másielka

Plnka
250 g mascarpone
250 g tvaroh jemný, hladký
250 g gaštanové pyré
200 - 250 g práškový cukor
1 - 2 ks vanilkového cukru, či esencie
3 vajíčka
2 polievkové lyžice hladkej múky

Poleva
1 konzervička karamelového Salka (priamo potrieť vrch cheese cakeu, alebo zmiešajte s hustým a vychladnutým pudingom zo Zlatého klasu, pretože toto salko je naozaj veľmi sladké).


... Dobrú chuť ...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára